De ce propunerea pentru revizuirea Constituției este blocată la Senat? Ce spun senatorii …

92

3 milioane de români au semnat anul trecut pentru organizarea unui referendum, în scopul revizuirii art.48 din Constituție, astfel încât acesta să prevadă că „familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”.

CCR a decis că inițiativa este constituțională, iar propunerea legislativă a fost înaintată Senatului. La 3 noiembrie 2016, Comisia pentru Constituționalitate și Comisia Juridică din Senat au adoptat un raport comun de admitere și au trimis propunerea, spre dezbatere și adoptare, plenului. Câteva zile mai târziu, aceleași comisii au avut o revelație: Senatul nu fusese sesizat corect, deci propunerea legislativă trebuia scoasă de pe ordinea de zi și trimisă deputaților.

Ȋn luna februarie a acestui an, proiectul a fost înregistrat la Camera Deputaților, unde a intrat pe circuitul comisiilor, iar la 9 mai a fost înscris pe ordinea de zi a plenului. Și a fost votat cu 232 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și 13 abțineri.

La 10 mai a.c.., propunerea legislativă s-a întors la Senat, fiind retrimisă în comisii. Ȋn următoarele zile, au dat avize favorabile Comisia pentru drepturile omului și Comisia pentru egalitatea de șanse. Mai departe, până la 7 iunie a.c., Comisia juridică și Comisia pentru Constituționalitate din Senat ar fi trebuit să întocmească rapoartele asupra propunerii legislative.

Au trecut cinci luni de atunci. Iar în Parlament e liniște. Mai sună uneori câte-un telefon. „Bună ziua! Vă sun în legătură cu propunerea legislativă de revizuire a Constituției. Comisia din care faceți parte trebuia să redacteze raportul până la 7 iunie. Știți cumva de ce nu e încă gata?”

https://www.activenews.ro/stiri-politic/De-ce-propunerea-pentru-revizuirea-Constitutiei-este-blocata-la-Senat-Ce-spun-senatorii-din-comisiile-care-intarzie-redactarea-raportului-146689#.Wd3CXmog3WB.facebook